In Groot-Brittannië zijn plannen onthuld voor stroomopwekking met een aantal kunstmatige lagunes. De minister van Energie is voorstander.

De zes lagunes, die bestaan uit een ringdijk met een binnenmeer, gebruiken het in- en uitstromend getij op turbines aan te drijven, meldt de BBC. Iedere lagune is enorm: in Swansea zal een zeewering van acht kilometer worden gebouwd, die meer dan 3 kilometer in zee steekt.

Golfbreker van 22 kilometer

De lagune die bij Cardiff zou moeten verrijzen, zou bestaan uit een golfbreker van 22 kilometer, waarin 90 turbines zijn geplaatst. Die zouden dan 14 uur per dag stroom kunnen opwekken.

De Swansea-lagune moet 1,4 miljard euro kosten en energie opwekken voor 155.000 huishoudens. Die kosten liggen hoog, geeft het initiatiefnemend consortium, waarin onder meer TenCate en Van Oord participeren, toe. “Na verloop van tijd, als de investering is afbetaald, wordt het ongelooflijk goedkoop”, zegt topman Mark Shorrock.

Enorme investering

Als alle zes lagunes worden gebouwd, kan 8 procent van de Britse energiebehoefte worden opgewekt voor een investering van 41 miljard euro, zegt het consortium.

Die wil 168 pond per megawattuur vragen voor de centrale bij Swansea, en tussen de 90 en 95 pond per megawattuur voor stroom uit de efficiëntere centrale bij Cardiff. Dat laatste bedrag steekt gunstig af bij de 92,5 pond per megawattuur die de stroom uit een geplande nieuwe kerncentrale moet kosten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl